Villaförsäkring är ett måste för dig med hus

När du äger en villa är det mycket som kan gå sönder, antingen genom en olycka, ett konstruktions eller – installationsfel eller genom ett inbrott. För att slippa stå för alla kostnader själv är det viktigt att du har en villaförsäkring. Om du bor i en bostadsrätt ska du istället ha en bostadsrättsförsäkring. Hyr du din bostad ska du ha en vanlig hemförsäkring, för då är det hyresvärden som ska ha en försäkring för själva byggnaden.

Många missförstår villaförsäkringar

Det är rätt många som missuppfattar och tror att hemförsäkringen även omfattar själva bostaden. Men det stämmer inte. Hemförsäkringen försäkrar all egendom inuti huset och de som bor i hushållet, medan en villaförsäkring försäkrar själva byggnaden och tomten. Det är viktigt att villan är rätt försäkrad, eftersom det kan kosta väldigt mycket om du måste ersätta skador själv.

Både hemförsäkringar och villaförsäkringar rekommenderas om du äger ett hus. Det är mycket vanligt att välja en kombinerad försäkring som då brukar kallas för villahemförsäkring. Då ingår alla delar av en villaförsäkring och alla delar av en hemförsäkring, som olika personförsäkringar för alla i hushållet och ett egendomsskydd. Det går även att teckna försäkringarna separat.

Detta brukar ingå i en villaförsäkring

En villaförsäkring kan till exempel ersätta om några installationer går sönder, oljepannor och värmepumpar. Sanering av skadedjur samt mindre saker som knäckta flaggstänger kan ersättas av villaförsäkringen. Allt som tillhör själva byggnaden med andra ord: golv, tak, väggar, fönster, dörrar och egendom som sitter fast i villan eller på tomten. Även tomten är skyddad, såväl som garage, staket, uppfart och annat som tillhör villan.

Saker som kan skada villan som den vanliga hussvampen gör ofta att villan måste renoveras. Villaförsäkringen hjälper till med kostnaderna runt renoveringen och eventuell sanering. Måste delar av villan byggas om på grund av omfattande skador, så kan försäkringen även ersätta det.

Om din villa skadas och du måste flytta ut från huset när en skada repareras kan villaförsäkringen betala för den tillfälliga bostaden, utöver kostnaden för reparationen. Exakt vad som ingår i villaförsäkringen beror på vilken försäkring du har valt, så var noga med att jämföra försäkringar för att hitta en som passar dina behov. Har du en äldre villa kan det vara viktigare att ha ett mer fullständigt skydd.

De flesta väljer ett så kallat fullvärde, vilket innebär att villans hela värde kan ges som ersättning. Brinner villan ner eller måste rivas av någon anledning kan därför försäkringen betala ut tillräckligt så att en ny villa med samma värde kan byggas upp igen.

Ansvars- och rättsskydd ingår

Vad händer om en istapp trillar ner från ditt tak och skadar någon? Eller om en lös takpanna faller ner och tar sönder en besökares bil som står parkerad på tomten? Personen i fråga väljer att kräva dig på skadestånd – vilket betyder att du kan behöva betala stora summor för deras ersättning och dina juridiska kostnader. Med ett ansvarsskydd och rättsskydd är du trygg, för om du måste betala en advokat för att försvara dig eller ett skadestånd så kan försäkringen ersätta det.