Roligt med gamla hus

Det är inte alla personer som tycker om nya byggnader. Eller rättare sagt, de föredrar att bo i gamla hus. Enligt dem har äldre hus en viss karaktär. Du kan känna historiens vingslag och huset känns inbott. Men det är ju inte alla som håller med om det. Andra föredrar att skriva sin egen historia, och vill bara ha ett hus som är varmt och ombonat.

Oavsett vilken kategori du hör till så har du ansvar för ditt hus. Det är ganska mycket jobb, i alla fall om du gör allting själv. Vilket ju inte alltid är nödvändigt. Men du måste ha uppsikt och se till att ventilering fungerar, till exempel. Fukt och dålig luft är något som inte alls är så roligt. Och som går att förebygga och förhindra.

Syna huset i sömmarna

Vad du bör göra med jämna mellanrum är att syna ditt hus noga. Anlita gärna någon för att hjälpa dig med de här sakerna, det är inte alls något du måste göra själv. De bör kontrollera allt från taket till grunden, och se om det blivit några sprickor eller andra skador. Samtidigt är det bra att hålla ögonen öppna för fukt. Se hur du kan ta hand om vinden här.

Ibland märker du inte att fukten fått fotfäste förrän du känner en dålig lukt. Då har du ofta redan fått in mögel också, vilket inte alls är roligt. Långt innan det luktar illa bör du se till att inneluften eller miljön i huset är på topp. Isolering och ventilering som går hand i hand för att skapa en god innemiljö. Eventuellt en sanering eller städning om du fått in mögel. Avfuktningsteknik kämpar dagligen mot fukt och mögel.

Problem med luftrören

En av orsakerna till att du ska vara så försiktigt med fukt och mögel är för att det är farligt för hälsan. Framför allt är det farligt för barn, men egentligen är det inget vidare för någon.  Du blir trött och får ofta infektioner i luftrören. En del utvecklar allergier och astma. Till en början kanske du inte vet varför du mår så pass dåligt. Men sedan upptäcker du boven i dramat. Svårt att jobba när det är mögel i lokalerna.

Även om hälsan alltid kommer först så är det också bäst ur en ekonomisk synvinkel att hålla ett öga på ditt hus. Det är en investering och du har lagt ner en hel del resurser på det där huset. Låt det inte bli förstört bara för att du missat något. Tråkigt när gamla byggnader förfaller och blir mögliga.

Ta hand om dina investeringar

En del husägare skriver en lista där de bockar av vartefter vad de kontrollerat. Det kan ju vara lite väl mycket att inspektera ett helt hus på en gång. Men du har vinden, källaren, taket, skorstenen och flera andra delar där det är viktigt att vara noggrann. Alla i familjen kan hjälpas åt genom att se över badrummet och köket lite extra. Fuktiga utrymmen är en speciell grogrund för mögel.

Det går naturligtvis att bli av med fuktskador. Till och med väldigt svåra mögelangrepp kan bli sanerade. Men det är onödigt att lägga ner pengar och tid på att åtgärda sådant som du skulle kunna ha förhindrat. Speciellt som det samtidigt kan påverka familjens hälsa på ett negativt sätt. Det är bättre att förebygga än att fixa.