Maten till midsommar

Processed with VSCO with c7 preset

En stor del av varje högtid är maten som serveras. Maten är det som förenar gästerna och att vilja duka upp en stor måltid tillhör vanligheterna. Vad som serveras kan dock vara olika, beroende på vilket land, kultur och sed respektive familj tillhör. Traditioner är något som brukar följas, men med inslag av egna tankar och önskemål.

Traditionell mat till midsommar

Maten till midsommar i Sverige kan likna den som serveras både till jul och påsk. Grunden som hör menyn till är sig lik, men tillbehören kan variera. Traditioner inom olika familjer kan se olika ut, därför är det vanligt att menyn utvecklas när nya familjer bildas. Att ta in rätter från andra länder är heller inte ovanligt, eller att inspireras av nya smaksättningar.

Den svenska traditionella maten till midsommar består av surströmming, färskpotatis, lax, sill, ägg och köttbullar. Det kan dock variera väldigt mycket vad som är tradition i ens egen familj. En klassisk sås som serveras till maten är en sås bestående av gräddfil, gräslök, dill och löjrom.

Servera buffé

Buffé är något som är vanligt att duka fram när det väntas gäster. En buffé är väldigt tacksam då det ökar möjligheten att alla ska hitta något som de tycker om. Allergier och specialkost blir allt mer vanligt världen över för att ens egen kropp ska må så bra som möjligt. Även med den anledningen är buffé en god idé att servera.

Vid en buffé är det vanligt att servera många olika mindre rätter, och då behövs inte så stor volym av varje sort. Maten kan dukas upp vid ett bord i många olika skålar, vilket också gör det lätt att både servera och duka fram. Att maten serveras vid en sektion, och att alla gäster sedan sitter vid ett annat bord, gör att det ofta blir mindre arbete med själva serveringen.

Förbered maten innan

Att bjuda in gäster kan kännas stressigt, och det kan vara mycket att planera innan. Med en väl genomtänkt tidsplanering behöver det inte bli så. Till midsommarbjudningen kan maten med fördel förberedas i god tid. Genom att sprida ut tillagningen av maten under flera veckor, och sedan frysa in den, så behöver det inte bli så stressigt dagarna inpå.

Till midsommar finns det många kalla rätter att servera. Den klassiska maten som lax, sill och färskpotatis är något som inte tar någon tid att bereda. Att bjuda på pajer är också tacksamt då det kan förberedas innan. Det finns engångspajformer, vilket är bra att tillaga pajer i. I formerna kan pajerna lagas och sedan frysas in. Dagen innan kan de tas fram ur frysen för att tinas upp.

Om olika tillbehör serveras till huvudrätterna behövs det inte lika mycket tillagad mat. Tillbehör fyller upp tallrikarna och kommer göra så att gästerna håller sig mätta. Exempel på bra tillbehör är bröd, kex, ostar, frukt och en stor sallad. Ett stort fruktfat brukar även vara populärt på bufféer, det känns fräscht att äta efter en stor måltid. Fruktfat piggar även upp serveringsbordet med olika färger en solig midsommardag.