Zlatan tillbaka till landslaget

Football fan with ball sitting at the counter in bar. One male person resting in pub, human emotions, leisure activity, game or match broadcast

Efter att Sveriges främsta spelare genom tiderna lagt de blågula skorna på hyllan är han nu tillbaka.

Tillbaka – om än tillfälligt

Det var under 2016 års EM som Zlatan gjorde sin sista match i den blågula dressen. Sverige förlorade och åkte därmed ut ur gruppspelet, och Zlatan förkunnade att det skulle bli hans sista match någonsin för det svenska landslaget.

Efter en lång karriär i såväl landslag som klubblag kände den svenske anfallaren att det var dags att enbart fokusera på klubben. Han kom då att lämna PSG efter sin succétid och gick för första gången till ett engelskt lag, vilket var Manchester United. Hans tid i United inleddes med en succé. Men det slutade i moll. I en match mot Southampton skadade sig svensken, och det blev svårt att komma tillbaka till den fysiska ligafotbollen i England.

Istället stack Zlatan över Atlanten, och hela vägen till Los Angeles. Även där fortsatte Zlatan att göra många mål och erövrade USA och MLS, som han själv beskrev det. Därefter blev det en ny sejour i Italien där Ibrahimovic redan var stor efter sin tid i såväl Juventus som Inter och Milan. Det blev det sistnämnda laget igen, och just där är Zlatan kvar än idag.

Samtidigt kom han tillbaka landslaget. Under våren 2021 tog Janne Andersson ut Zlatan igen, och trots viss kritik inledde han bra. Ibrahimovic stod för flera assist men samtidigt en viss kontrovers. Det eftersom FIFA sa att Zlatan kan ha begått ett brott i och med att han spelade i landslaget samtidigt som han är delägare i ett bettingbolag. Däremot kan det vara ointressant. Zlatan skadade sig i slutet av säsongen och kommer därför att missa EM 2021. Om han kommer tillbaka till landslaget ännu en gång efter det är därför osäkert, minst sagt.

Zlatans magnifika karriär

Men oavsett om han kommer tillbaka eller inte har Zlatan haft en fantastisk karriär. Det började i Malmö FF där Zlatan bland annat var med och tog tillbaka skåningarna upp i Allsvenskan igen. Därefter fortsatte det ut på ett utlandsäventyr. Det tog honom till Amsterstam och Ajax där han under det första halvåret var i frysboxen. Men efter några fina insatser kom han ur den och fick snabbt upp intresse från andra lag.

Det slutade i Turin-laget Juventus där Zlatan vann två ligatitlar och storspelade. De här titlarna fråntogs dock Juve då de åkte fast i den dittills största mutskandalen i italiensk fotbollshistoria, som gjorde att Juventus blev tvångsdegraderade och Zlatan bytte klubb.

Han blev dock kvar i Italien och tog istället över Milano. I Inter gjorde Zlatan sin bästa sejour någonsin när Serie A-gänget i princip prenumererade på inhemska titlar i Italien. Han lyckades dock aldrig vinna Champions League där, och försökte istället göra det i Barcelona. Men där stötte han på problem med superstjärnan Lionel Messi och lämnade sommaren efteråt. Han gick till Paris Saint-German och där slog Zlatan alla målrekord. Med flest mål i klubbens historia har han för alltid skrivit sig in i Paris hjärta.