Börja fira så tidigt som möjligt

Vissa personer bara älskar högtiderna. De börjar pynta, eller i alla fall tänka på dekorationerna, långt innan det är dags för firandet. Även om de flesta kanske inte överdriver så mycket åt det hållet så är det ändå en trevlig sak med pynt. Påsk och jul är ju de största högtiderna när det kommer till symboler och dekorationer. Men även andra tillfällen kan vara en möjlighet att göra lite fint.

I stort sett alla familjer har några hemgjorda dekorationer. Sådant som barnen gjort när de gick i skolan eller något fint som du själv har totat ihop. Dessa blandas gärna med sådant du köper i affären, för att inte glömma alla de dekorationer som går i arv. Det är vad du kan kalla för en salig blandning för det mesta. Och det finns alltid plats för en liten sak till.

Var ute i god tid

En del trivs med att vara ute i sista minuten. Men det flesta tycker nog det är bäst att inte stressa för mycket. Att kunna njuta av högtiderna och ha det trevligt tillsammans med familjen. Då kan det löna sig att vara ute i god tid. Skaffa nytt, ersätta sådant som gått sönder och eventuellt planera menyn. På sina håll måste du beställa skinkor och annat gott långt innan det är dags att laga till dem.

Det är ju även moderna saker varje år, något nytt som är inne. Påskpynt är inget undantag och det är roligt att hänga med i de olika trenderna. Plus att du nästan aldrig kan få för mycket av det goda. I vissa hem kan du se något som liknar en Extreme Makeover. Nya gardiner, löpare, kuddar, dekorationer och annat som helt tydligt visar att nu är det påsk. Om du tröttnar på att dekorera inför påsken kan du alltid sätta dig ner och läsa tidningen.

Vad ska du äta till påsk?

Det är tradition med en god påsklunch. I vissa länder äter de lamm, andra föredrar skinka eller fylld pizza. Fruktkaka med marsipan, söt brödpudding, persiljesoppa och så vidare. Listan på traditionella maträtter som du bara måste ha med dig under påsken varierar från land till land. Folk tycker om att äta ägg till påsk.

Men det finns inget hinder till att starta egna traditioner. Nu när samhället är så blandat har de flesta grannar från någon annan världsdel. Det kan vara roligt att dela med sig av vad du äter eller gör under påsken. Eller andra högtider med för den delen. Många familjer reser bort under helgerna, och då kan du också plocka upp lite tips om nya traditioner. Härligt med mycket ledighet runt påsk

Roligt med lite aktiviteter

Både påsk och jul är tillfällen då familjer kommer tillsammans. En härlig blandning med familj i olika åldrar. Det kan vara roligt att hitta på några aktiviteter, förutom att äta och dricka tillsammans. En växande tradition är skattjakten, eller rättare sagt äggjakten, under påskhelgen. Gör den så stor eller begränsad som du vill, beroende på hur många ni är och hur gamla barnen är.

De flesta lekar och aktiviteter som du har på ett vanligt kalas kan anpassas och göras lite festligare. I stället för att räkna vanliga karameller i burken kan du lägga ner chokladägg. Sätt inte svansen på åsnan, utan rosetten på påskharen. Små detaljer om kan fungera lite som pynt.

Skapa en god stämning

Det viktigaste är naturligtvis att alla trivs och har det bra tillsammans. Men dekorationer och god mat kan bidra till den goda stämningen. När du kommer in i ett hem som är pyntat så känner du att familjen bryr sig. Att här har du folk som vill ha det trevligt och fira lite extra.

Därför börjar många i god tid med att planera för festerna. Köpa lite nya dekorationer hör till de viktiga sakerna. Se vad som är trendigt just nu, eller kanske utöka din samling av något speciellt. En del samlar på tomtar, andra påskharar eller kanske rentav vackra ägg. Det finns så mycket roligt du kan göra, och högtiderna är en bra ursäkt för att slå på stort.