Fördelar med att ha ett husdjur

Mer än en tredjedel av alla hushåll i Sverige har ett husdjur. Det mest populära djuret är katten, tätt följd av hundar. Och de som inte har ett husdjur ännu planerar eller drömmer om att skaffa sig ett. Många brev har skickats till jultomten där en hundvalp eller hamster finns med på listan över saker som barnen önskar sig.

Nu är det naturligtvis inte bara att köpa ett djur och hoppas på det bästa. Djur är levande varelser och medför ett visst ansvar. Du måste vara säker på att kunna ta hand om dem på bästa sätt redan innan du skaffar dig ett husdjur. Det är inte allt för svårt, bara du håller reda på deras behov.

Vilket husdjur är bäst?

Det finns ingen mall för vilka djur som är bäst att ha. Till en början kanske du bör kontrollera om någon i familjen är allergisk. Tyvärr är det inte ovanligt med allergier mot hundar, hästar eller andra pälsdjur. Då kanske ett akvarium är en bättre idé, eller något annat djur som inte medför allergiska reaktioner. Fiskar hör faktiskt till de mer populära husdjuren, oavsett allergier.

Hundar och katter måste ses över av en veterinär. De ska ofta vaccineras och du kanske måste förbereda dem på livet hos dig på andra sätt. Sedan bör du se över hur du kan skydda dem på bästa sätt. Kanske sätta ett nummer någonstans ifall de springer bort eller försvinner. Och så bör du tänka på eventuella veterinärkostnader. Viktigt med bra hundförsäkringar.

Livet med djur

Katter och hundar är de vanligaste husdjuren. Många har både ock, för de går väl tillsammans. Det sägs att barn mår bra av att växa upp med något djur, och gärna ha ansvar för deras skötsel. De kanske inte kan göra allt, men bra mycket är enkelt även för ganska små barn. En del låter barnen och djuren få växa upp tillsammans. GP skriver om hundvalpen som egentligen var en varg.

Vad ett djur behöver är mat och dryck, samt någonstans att sova. Vissa arter kräver större utrymme än andra. De behöver också stimulans och motion. En hund behöver inte bara uträtta sina behov på gården, utan komma ut och nosa runt på andra ställen också. Katter är ofta mer fria, de kommer och går lite som de vill. Och vem har inte skrattat åt hamstrar som springer omkring på sina hjul och leksaker?

Så planera gärna för att skaffa ett husdjur. Teckna försäkringar, skaffa utrustning och kom igång med det härliga sällskap som djuren utgör.