Att bära kniv på allmän plats

Alla knivar omfattas av knivlagen, men knivar med specifika syften har några undantag. Knivar, skärvapen, stickvapen och andra farliga föremål är förbjudna att ha på allmän plats. Det är även förbjudet inom skolområden eller i fordon om inte innehavet är befogat. Personer som är under 21 år får inte ens äga, låna eller använda springstiletter eller springknivar.

Exempel på olika knivar

Om du är en knivsamlare, jägare, fiskare eller friluftsmänniska i allmänhet känner du förmodligen redan till Lamnia. De har skapat sig ett namn tack vare det stora utbudet med knivar och fällknivar som idag är över 5000 olika modeller. Många av deras knivar är till för särskilda ändamål som till exempel fiske eller jakt, men det finns även knivar som endast är till för dekoration och samlare.

En fällkniv som du har i fickan eller bilen tillsammans med annan friluftsutrustning kan räknas som befogat innehav ifall du blir stoppad av polisen. Men en fällkniv som du har i fickan på krogen kommer aldrig att räknas som befogat innehav.

Samma sak gäller om du till exempel har med dig ett samurajsvärd till fisketuren. Du kanske vill använda det för att skära ner sly och andra praktiska saker, men polisen kan tycka att det är ett underligt val och därför är det inte befogat innehav. Med andra ord är rätt kniv för rätt ändamål av yttersta vikt om du måste bära det på allmän plats för att till exempel fiska eller jaga.

Det är inte bara knivar som anses vara farliga föremål. Karatepinnar, kaststjärnor, knogjärn, pepparspray och tårgas omfattas också av vapenlagen och får inte heller bäras på allmän plats.

Om du bryter mot knivlagen

Vid brott mot knivlagen kan du högst få sex månaders fängelse. Men om det är ett grovt brott mot knivlagen kan du få böter eller fängelse upp till ett år. Vem bestämmer då om det är ett brott mot knivlagen eller inte?

Polisen som upptäcker att du har en kniv eller något annat farligt föremål på dig gör den första bedömningen och börjar en förundersökning. Om förundersökningen visar att du inte hade tillstånd eller någon befogad användning för vapnet kan fallet gå vidare till tingsrätten.