Allt från Eurovision Song Contest 2021

Many people enjoying concert, band performs on stage in the bright blue light, people enjoying music, dancing with raised up hands and clapping, active night life

2021 års Eurovision Song Contest är avgjord och det blev Italien som tog hem segern i den anrika musiktävlingen.

Italienarna vann för tredje gången

Eurovision Song Contest är världens mest kända musiktävling. Även om det bara är europeiska länder – med vissa undantag – som deltar finns det ett enormt intresse från hela världen. Inte minst från Australien, som till slut även fick vara med och delta i tävlingen.

2021 var Italiens år. Italienarna lyckades vinna för första gången på över 30 år, när de 1991 vann tävlingen. Något som ledde till att Carola vann i Rom året efter. Italiens bidrag var speciellt på många sätt. Dels för att det var en ”mindre typisk” Eurovision-låt. Istället för någon typisk schlager eller popdänga blev det en unik italiensk rocklåt. Något som dock gick hem så bra att de vann. Samtidigt var låtnamnet speciellt. Måneskin fick många att höja på ögonbrynen, inte minst de nordiska länderna. Förklaringen var dock enkel. När gruppen bildades för ett antal år sedan deltog de i en lokal tävling och för att registrera sig behövde de ett namn. Då fick de idén att använda ett danskt ord eftersom en av gruppmedlemmarna har familj från just Danmark.

Vann före Frankrike och Schweiz

Tävlingen 2021 var på förhand ovanligt oviss. Det fanns flera nummer som tippades vinna och enligt spelbolagen var det nära 10 nationer som delade på favoritskapet, även om vissa stack ut. Italien gjorde det till viss del, även om de inte var favoriten.

Den största favoriten var faktiskt Cyperns bidrag. Elenas låt El Diablo hyllades på förhand och förväntades faktiskt att vinna. Men när resultaten var presenterade hade cyprioterna rent av misslyckats och slutade istället på en 16:e plats, och fick inte ens ihop 100 poäng. De hamnade även efter Sveriges bidrag då Tusse slutade på plats 14. Sverige var dock – för ovanlighetens skull – inte favorittippat. Sverige och Irland är de länder som vunnit flest gånger, men svenskarna fick nöja sig med att sluta på den övre halvan.

Längre ner hittades bidrag som värdnationen Nederländerna, Spanien, Tyskland och Storbritannien. Britterna har generellt sett inte varit ett framgångsrikt land i Eurovision Song Contest och det bekräftades även med en sistaplats och smått jobbiga 0 poäng. James Newmans låt Embers blev rent av det bidrag som presterat sämst i hela tävlingens historia.

Istället för en oväntad brittisk skräll, Tusse eller favorittippade Cypern blev det en slutspurt mellan tre alpnationer. Schweiz, Frankrike och Italien gjorde tillsammans med Island upp om förstaplatsen. Islänningarnas bidrag var även populärt året innan men hamnade fyra.

Schweiz ledde länge och fick många tiopoängare, men folkets röster räckte inte till för att vinna. Frankrikes bidrag med den unika sångerskan Barbara Pravi seglade upp som en favorit under tävlingens gång. Däremot räckte det inte hela vägen. Frankrike fick ihop 499 poäng men det var alltså Italien med Måneskin, framfört av Zitti e buoni, som vann. Det innebär alltså att Eurovision Song Contest 2022 kommer hållas i Rom, vilket blir tredje gången genom tiderna.