Hur en hundgård bör utformas

Om du är hundägare och har en trädgård kan du bygga en hundgård som hunden kan vistas i. Hundgården gör att hunden kan vara säker även när den befinner sig i trädgården, samtidigt som det blir en egen plats där de kan dra sig tillbaka när de vill vara ifred. Hundar spenderar gärna tid i naturen och i en hundgård behöver den inte vara kopplad för att njuta av omgivningarna. Om du vill bygga en hundgård så finns det flera saker du bör tänka på.

En hundlucka gör det lätt för hunden

Om hundgården ska vara i direkt anslutning till huset så är det en bra idé att installera en hundlucka. Då kan hunden ta sig in och ut ur hundgården när den vill. Det finns flera hundluckor av hög kvalité som är anpassade för det svenska klimatet. En bra hundlucka släpper inte in mer kyla än vad dörren gör och stängs ordentligt efter användning. Hundluckan måste även vara slitstark och ha rätt storlek för den hundras som ska använda den.

Det måste finnas skugga

En hundgård ska ha en plats där hunden kan dra sig undan i skuggan under vår och sommar. Det kan till exempel bestå av ett träd som byggs in i hundgården, eller ett parasoll som sätts upp i ena hörnet. Andra alternativ är att spänna upp en presenning över ena hörnet. Huvudsaken är att det finns tillräckligt med skugga under hela dagen, oavsett hur högt solen står på himlen. Det ska även finnas ett upphöjt område där hunden kan ta sig undan markkylan och ett område där den kan komma undan från väder och vind.

Tillräckligt med utrymme

Hundgården behöver inte vara gigantisk, men den ska vara tillräckligt stor för att hunden ska kunna röra på sig ordentligt. Det är särskilt viktigt om hunden är ung och gärna springer omkring, eller om det ska vara flera hundar samtidigt i hundgården. Följ alltid Jordbrukverkets riktlinjer för hur stor den bör vara. Om flera hundar ska använda hundgården samtidigt, ska det helst finnas ett extra utrymme där en hund kan dra sig undan om de vill vara ifred. Det kan till exempel vara en liten hundkoja i hörnet, men en hundlucka som låter hunden gå in i huset om de vill kan också vara en bra lösning.

Anpassad efter hunden

Det är bara du som känner din hund och hundgården bör anpassas med deras personlighet i åtanke. Om din hund hoppar mycket och är nyfiken, så bör du se till att hundgårdens väggar är extra höga så att den inte kan hoppa över. För vissa hundar kan det till och med vara aktuellt med hönsnät som ett tak ovanför staketet eller stängslet. En del hundar är helt enkelt fantastiska på att ta sig ut. Samma sak gäller om du har en hund som älskar att gräva sig ut som en lek. Se till att staketet eller stängslet är tillräckligt fäst eller nedgrävt i marken för att undvika att din hund tar sig ut.

Tänk på det här

Hundgården ersätter inte promenader och aktivering av din hund. Den ska bara vara ett komplement till det och hunden får inte lämnas ensam i hundgården under längre perioder. Jordbruksverket uppger att hunden måste tas ut och rastas utanför hundgården minst en gång om dagen. Hunden vill även gärna att du som ägare kommer in och aktiverar den i hundgården.