Aktiva hobbyn trendar

Då många svenskar har stillasittande jobb har det blivit allt vanligare med aktiviteter där du får svettas och röra på dig. Några av dessa är padel eller innebandy, men även antalet personer som sysslar med airsoft och paintball har ökat de senaste åren.

Airsoft är en växande hobby som går ut på att använda effektbegränsade vapen för att ”skjuta ut” din motståndare. Det bästa är att du hittar nästan obegränsat med banor tack vare att du kan anordna spel i skogen, eller på specifika platser med hinder. Till skillnad från paintball blir du inte smutsig, däremot behöver du skydda dig med nödvändig utrustning för att slippa skador.

Att röra på sig är viktigt

Det är ingen hemlighet att vi människor mår bra av fysisk aktivitet. På senare år har fokus legat på motion och kost, men det lyfts även fram på arbetsplatser och skolor som en viktig del av våra liv. Idag kan du även få rabatterade träningskort till gym, eller friskvårdsbidrag från din arbetsgivare.

Med en aktiv vardag orkar du inte bara bättre, du kan även fokusera bättre på jobbet eller i skolbänken. Enligt de senaste rönen rekommenderas att du bryter stillasittandet lite då och då, framförallt för att undvika risken för sjukdomar.

Med roliga och meningsfulla hobbyn behöver du inte ens tänka på detta då kroppen rör på sig automatiskt. Därför kan det vara en god idé att satsa på en mer aktiv sådan, särskilt om du känner att du vill bli starkare och få bättre kondition.

Vardagsmotion är underskattat

Även om din hobby kan täcka det dagliga behovet av fysisk aktivitet finns det även andra saker som kan vara viktiga att tänka på. Vardagsmotion är något du kan få helt gratis genom att cykla eller promenera, men även med höj- och sänkbara skrivbord.

Under pandemin var det viktigare än någonsin att röra på sig, något som bevisades av studier som visade att risken för lång covid fördubblades hos fysiskt inaktiva.